Personal trainer worden: hoe kwam ik hierbij?

Personal trainer Enschede

Van boulimia naar gezond.

Mijn leven lang ben ik al aan het worstelen met mijn gewicht en mijn uiterlijk. Als kind was ik al stevig en snoepte ik heel erg veel, niet wetend dat dit mij voor het leven zou tekenen. Toen ik op de lagere school zat, was ik al veel bezig met afvallen en mijn gewicht. De woorden personal trainer bestonden toen nog nauwelijks en ik had er geen benul van dat er mensen op de wereld waren die mij konden helpen met mijn strijd tegen de kilo’s.

Een jaar of 10 geleden, ben ik een keer willekeurig de sportschool in gestapt en heb ik mij diezelfde dag daar nog aangemeld.

Sindsdien heb ik gemiddeld altijd zeker 3x/wk gesport. Puur zelf, zonder personal trainer. Ik viel af, werd fitter en leerde mensen kennen in de sportschool. Zo raakte ik aan de praat met andere sporters en kwam het aspect voeding er ook bij kijken.

Na ongeveer een jaar trainen, had ik mijn voeding ook behoorlijk aangepast. Meer eiwitten, minder snoepen en vooral veel sporten. Ik was bloedfanatiek en de resultaten waren er ook naar.

 

De personal trainer met boulimia

Maar op een gegeven moment kwam toch een beetje terugval. Het sporten heb ik altijd door gedaan maar ik kreeg een aantal tegenslagen in het leven en daardoor viel ik in het patroon van een emotie-eter.

Sterker nog: ik kreeg boulimia. Ik had enorme eetbuien en daarna gooide ik alles eruit. Soms meerdere keren op een dag. Dit is nu gelukkig al een paar jaar rustig en dit gaat nu goed, maar ik ben er wel van geschrokken.

Dat mijn geest en emotie mij zo over konden nemen, was een bizarre gewaarwording. Ik besloot om aan mezelf te werken door met diverse psychologen de trauma’s door te spitten en zo kwam ik er, stukje bij beetje, weer bovenop. En met het verbeteren van mijn gemoedstoestand, verdween ook de boulimia.

Destijds was ik al afgestudeerd voedingsdeskundige en personal trainer, maar ik kon mezelf niet beschermen tegen deze eetbuien.

Hoe kon ik nou een personal trainer en voedingsdeskundige zijn en niet mijzelf dusdanig bijsturen dat ik de boulimia weer in de hand had? Dit vroeg ik mezelf regelmatig af.

Later kwam ik er dus achter dat dit alles door de emotie kwam en niet doordat ik te slap was, zoals ik heel lang wel gedacht heb.

Vanaf het punt dat het beter ging met mij, kon ik ook anders kijken naar mijn cliënten. Ik zag dat negen van de tien keer, eetproblemen helemaal niet door luiheid of gebrek aan discipline komen, maar door een verkeerde emotionele toestand.

Vaak heb je niet door dat dit gaande is en worstel je maar door, wat resulteert in dat je boos wordt op jezelf of gefrustreerd dat het jou niet lukt.

 

De personal trainer met emoties

En dat is waar ik jou dus begrijp. En dat is waar ik met jou aan de slag zou gaan. Ik zoek samen met jou naar de knelpunten en de dingen waar we aan kunnen werken. Heb je eetbuien? Waar komen die vandaan? Lukt het je niet om zelf te gaan sporten? Hoe komt dit? Samen zoeken we naar de oorzaak hiervan en uiteraard daarna naar een oplossing.

Begrijp me niet verkeerd, ik hang niet de psycholoog uit tijdens de personal training sessies. Maar ik kan wel constateren waar de kern van het probleem zit. Soms kan dat inderdaad een psychologisch/emotioneel trauma zijn, maar het kan ook iets simpels zijn als werkstress of slaapgebrek. Die laatste twee kan ik wel mee aan de slag gaan met jou. Het eerste zal je echt voor naar een psycholoog moeten, waar ik je ook bij kan helpen in de zoektocht.

 

Dus waarom ben ik dit gaan doen?

Uiteindelijk komt het erop neer dat ik een personal trainer ben geworden, om mensen zoals ik te helpen in hun gevecht tegen de ongezonde leefstijl. Als jij nou een personal trainer zoekt die verder kijkt dan alleen voeding en beweging, dan heb je aan mij een goede (al zeg ik het zelf, beetje ego mag toch, haha).

Het is niet allemaal makkelijk om een goede leefstijl te bereiken en aan te houden. Er zullen terugvalmomenten komen en er zullen obstakels zijn. Maar samen komen we daar wel uit, net zoals ik er ook uit ben gekomen. Begrijp me niet verkeerd; ik ben een personal trainer die ook nog wel eens wat schommelt in haar gewicht, maar dat weet ik nu en je kunt het niet altijd perfect doen. Ik ben niet die personal trainer met een sixpack die helemaal niks van eetbuien en emotie-eten snapt. I’ve been there, done that.

Als jij jezelf herkent in dit verhaal, voel je dan vrij om me een reactie te sturen (info@levelfitenschede.nl). Ik snap wat het is om die eeuwige strijd te moeten voeren en ik help jou er graag bij zodat jij weer lekker, gezond en gelukkig in je vel kunt zitten.

 

Ik heb niet voor niks ‘’Fun. Food. Fit.’’ In mijn logo staan 😉

 

Toch benieuwd naar wat ik jou kan bieden? Bekijk hier mijn aanbod.