Product verpakking: leer producten te beoordelen op gezondheid bij afvallen of gezonder leven.product verpakking

Welkom! Het is al even geleden dat er een blog verscheen in deze serie, maar hier is weer verse, nieuwe informatie voor je! 😊 Vandaag behandelen we nummer 4 uit de reeks met veel gedachte fouten bij het afvallen, namelijk: Bepaalde producten als ‘’gezond’’ zien, terwijl deze dat helemaal niet zijn (en voorbeelden hiervan). En op welke dingen let ik als ik producten beoordeel op hoe gezond ze zijn? Vandaag ga je leren hoe je in de basis een product verpakking kunt lezen.

 

Vooral bij het afvallen, letten we graag op wat we eten. We kennen allemaal wel de producten die adverteren met de volgende dingen:

‘’met havermout’’

‘’zonder toegevoegde suikers’’

‘’0% vet’’

‘’gemaakt van 80% groente’’

 

En ga zo maar door.

Klinkt goed, toch? Dat afvallen en gezonder leven lijkt zo wel te gaan lukken!

 

Niets is wat het lijkt

Let op, mensen! Als er bijvoorbeeld één van de bovenstaande zinnetjes op een verpakking staat, betekent dat zeer zeker niet dat het ook gelijk een gezond product is! Vandaag ga ik jullie leren om een deel (het simpelste deel) van de product verpakking goed te lezen.

 

Regel één bij afvallen en gezonder leven: kijk ALTIJD verder dan je neus lang is!

 

Kijk nooit alleen naar dat ene zinnetje dat jou zegt dat een product een goede keuze is. Kijk altijd achterop de verpakking en kijk eens daadwerkelijk wat er in een verpakking zit!

 

Hoe moet ik een verpakking lezen om te zien of een product gezond is?

Vandaag krijg je van mij een paar basisdingen waar je op kunt gaan letten vanaf nu. Zo kun jij zeker al een bewustere keuze maken in jouw afvalproces of op jouw weg naar een gezonde leefstijl. Onderstaande handleiding kun je er gerust even bij pakken als spiekbriefje als je in de supermarkt staat. 😉

 

  1. Suikers, suikers, suikers! Heel simpel: suikers wil je zo laag mogelijk hebben, in elk product! Koolhydraten, daarentegen zijn minder schadelijk als ze langzaam zijn. Suikers vallen onder de zogeheten ‘’snelle’’ koolhydraten en worden snel opgenomen in het lichaam. Daar krijgen we weer een schommelende suikerspiegel van en dat willen we nou eenmaal niet. Dus houd je suikers zo laag mogelijk!
  2. Vetten: we hebben verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten noemen we vooral de ‘’goede’’ vetten. De verzadigde zijn de minder goede vetten. Deze hebben uiteraard wel een functie, maar bij te veel inname hiervan (wat gebeurt in de meeste gevallen), kan dit zich gaan afzetten in de slagaders. En dat willen we niet, want dan krijgen we op den duur vaatproblemen. De onverzadigde vetten helpen daarentegen juist jouw lichaam om de verzadigde vetten af te breken. Deze zijn dus wel goed om binnen te krijgen. Onverzadigd dus hoog, verzadigd laag. Simple as that!
  3. Als je traint en als je resultaat wilt, is het verstandig om je eiwitinname te verhogen. Zorg dus dat je deze zo hoog mogelijk hebt in producten! Voor meer info hierover, zie mijn vorige blog over eiwitten.
  4. Zoals al vaker benoemd, willen we de vezels zo hoog mogelijk hebben in producten, om jouw darmstelsel goed aan het werk te houden. Vezels dus zo hoog mogelijk uitzoeken!

 

Check dus je product verpakkingen.

Kijk dus gewoon de komende week eens even naar de voedingswaardetabellen van de producten die jij naar binnen werkt gedurende de dag. Probeer op basis van bovenstaand advies de gezondere keuze te maken en start met jouw lichaam voeden. Vaak volgt afvallen dan vanzelf al door het eten van gezonder voedsel.

 

Kanttekening: er valt uiteraard nog veel meer te zeggen over voeding. Zoals ik eerder al zei; dit is enkel de basis en met deze richtlijnen kun je al wat betere keuzes maken.

 

Maar bijvoorbeeld zoetstoffen zijn wel een onderwerp dat hierbij ook zeker van belang is. Hierover volgt later een blog. Probeer eerst maar eens met deze info de betere keuzes te maken in de supermarkt!

 

Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust via info@levelfitenschede.nl of het contactformulier op de contactpagina.