niet snoepen en afvallenNiet snoepen is vaak een plan voor mensen om af te vallen. Werkt dit ook daadwerkelijk? Hier eerst even een opfrisser wat betreft de vorige artikelen en waar deze blog vandaan komt.

In de vorige blogs hebben we onderstaande punten 1 en 2 al besproken wat betreft misconcepties over afvallen. Nu is het tijd voor punt nummer drie.

  1. Denken dat minder eten gelijk staat aan afvallen.
  2. Als ik geen trek heb, moet ik ook niet eten.
  3. Denken dat je met niet-snoepen veel resultaat gaat bereiken.
  4. Bepaalde producten als ‘’gezond’’ zien, terwijl deze dat helemaal niet zijn (en voorbeelden hiervan). En op welke dingen let ik als ik producten beoordeel op hoe gezond ze zijn?
  5. Denken dat je veel cardio training moet doen om af te vallen.

Niet snoepen: val ik daar van af?

Uiteraard is suiker vaak een boosdoener als het aankomt op aankomen en een slecht eetpatroon. Dat weten we allemaal wel.

”Dus als ik stop met snoepen, val ik af?”

In de regel, als jij zal stoppen met snoepen, zal je afvallen. Dus ja. Maar als jij dit snoepen onbewust of bewust gaat compenseren, dan uiteraard niet.

Compensatie 

Wat gebeurt er nou vaak als men niet gaat snoepen om af te vallen?

  1. Je eet (on)bewust meer niet-snoep omdat je ”toch niet snoept”.
  2. Je snoept niet maar eet toch dingen die niet goed voor je zijn in plaats van dit snoep.
  3. Je vergeet dat er ook andere voorwaarden, zoals meer bewegen en het binnenkrijgen van goede voedingsstoffen, van belang zijn bij het afvallen.

Punt 1. Dit doen we allemaal wel eens, maar hier zijn we ons niet bewust van. Toch kiezen we er bewust voor om meer andere dingen te gaan eten omdat we het gevoel hebben dat we goed bezig zijn. Dus daar waar jij niet snoept, ga je wel meer andere dingen eten onder het mom van ”ik ben toch goed bezig, dus ik kan wel wat meer van dat andere eten”. En dit is dus precies waardoor het mis gaat. Want dit denk je vaak wel meer dan één keer op een dag, waardoor je aan het einde van de dag net zo veel, of misschien wel meer, calorieën naar binnen hebt gewerkt als/dan op een dag waarop jij wel snoept. Ben je wel bewust van wat jij meer gaat eten ter compensatie van het niet snoepen!

Wil je dit goed aanpakken? Stop dan met snoepen, maar ga er ook niks voor in de plaats eten. Eet verder gewoon zoals je normaal ook altijd doet. Dan ga jij zeker afvallen.

Punt 2. Je denkt gezonde dingen te eten, maar dat is niet zo. Nog veel te vaak in dit werk kom ik mensen tegen die denken dat ze gezonde dingen eten, maar die dingen eten die helemaal niet goed zijn. Zo zijn er heel erg veel verborgen toegevoegde suikers te vinden in heel veel producten. Terwijl op de verpakking een product gepromoot wordt als zijnde een gezond product. De suikers wil je laag houden als jij niet meer gaat snoepen. Kijk dan ook even op verpakkingen of je deze suikers dan ook daadwerkelijk niet binnen krijgt ;). Dikke tip, hoor! Hierover ook meer in de volgende blog!

Punt 3. Afvallen is uiteraard niet alleen bepaald door wat jij niet binnen krijgt. Het wordt ook bepaald door wat jij wél binnen krijgt. Focus je dus niet alleen op niet-snoepen, maar ook op het binnen krijgen van de goede dingen waar jouw lichaam daadwerkelijk wat mee kan. Ook hierover heb ik in mijn vorige blogs al dingen benoemd.

Daarnaast is uiteraard een beetje bewegen erg belangrijk voor het afvalproces. Dus ga ook bewegen en niet alleen niet-snoepen!

Zet ‘m op!

Wil jij meer tips om op een verantwoorde manier af te vallen? Vraag gerust naar de coaching van LevelFit via onze contactpagina.