De tip van deze week: doe eens een nauwelijks-suikerdag.

suikerverslaving

Suikerverslaving: je hebt het sneller te pakken dan je denkt.

Veel mensen zijn verslaafd aan suiker en/of zoetstof, zonder dat ze dit door hebben. En dat zorgt voor vreselijk irritante snaaibehoefte voor jezelf. Als jij regelmatig de behoefte hebt aan snaaien, en dat hoeft niet eens per se behoefte aan iets zoets te zijn, dan is de kans groot dat jij ook in die suiker/zoetstofverslaving zit.

Hoe kom je aan een suikerverslaving?

Vaak hebben we het niet eens door, maar snaaien we onbewust best wel vaak. Als je met regelmaat suiker of zoetstof binnen krijgt, ook al is het maar een klein beetje, dan kom je heel makkelijk in die verslaving. En dit zorgt er al snel voor dat jij jouw snaaibuien niet meer onder controle hebt. Doordat je bloedsuiker steeds piekt na zo’n zoete snack, zakt de bloedsuiker ook heel snel als die snack eenmaal verteerd is en opgenomen wordt. Dan krijg je weer een dal in je bloedsuiker, waardoor je lichaam weer aan gaat geven dat er weer iets aan snelle suikers in moet. Dit is het punt waarop je weer snaai- of eetbehoefte krijgt. Als je dan weer iets zoets neemt, krijg je hierna dus hetzelfde. En zo houd jij jouw snaaibehoefte in stand door steeds iets zoets in te nemen. Let wel: ook bijvoorbeeld chips kan hieraan bijdragen. Het is niet zo dat hartige snacks dan ineens wel oké zijn!

Hoe kom je er af?

In die suikerverslaving zitten kan heel vervelend zijn. Je ervaart het vaak alsof je niet kunt stoppen met snaaien. Maar er is een manier! Door even een dag, of zelfs liever een paar dagen, helemaal die suikers en zoetstoffen tot het minimum te beperken, went je lichaam eraan dat je geen suikerpieken en dus ook suikerdalen hebt. Op deze manier blijft jouw bloedsuikerspiegel dus lekker stabiel en ontstaat er ook geen snaaibehoefte. Je moet het dan dus wel even radicaal aanpakken en niet stiekem tussendoor toch snoepen of snacken, want dan krijgt je lichaam niet de kans om te wennen aan de lage suikerinname. De eerste twee dagen zullen wat lastig zijn, maar daarna gaat het al snel vanzelf! Let trouwens ook op met wat je drinkt. Ook hierin wil je even geen suikers of zoetstoffen binnen krijgen. Benieuwd naar wat meer informatie over de richtlijnen op het gebied van suikers in de dagelijkse voeding? Kijk dan eens op deze website van de suikerbank.

Doe dit maar eens drie dagen en kijk wat het je brengt. Wil je hier wat meer begeleiding in of wil je het gelijk goed doen? Vraag dan eens een oriëntatiegesprek aan of ga eens beginnen met leefstijlcoaching, personal training of small group training.

Zet ‘m op!