Bedrijfsfitness; wat is het nou precies en waarom zou je hier gebruik van maken?
Bedrijfsfitness: een term die we allemaal wel kennen en waarbij we ons ook vast een voorstelling kunnen maken. Maar Wat houdt bedrijfsfitness nou precies in en waarom zou een bedrijf voor de fitheid van zijn medewerkers willen betalen, terwijl die medewerker zelf ook zou kunnen gaan werken aan zijn of haar leefstijl?
Wat is bedrijfsfitness eigenlijk?
De term zegt het eigenlijk al: fitness binnen een bedrijf. Bedrijfsfitness is het makkelijkst omschreven op de volgende manier: fitness op locatie bij een bedrijf, voor alle medewerkers van het bedrijf die hieraan mee willen doen.
Maar! Bedrijfsfitness is iets meer dan dat. Bedrijfsfitness hoeft niet altijd op de locatie van het bedrijf te zijn, want niet elk bedrijf heeft bijvoorbeeld een ruimte om te fitnessen. Zo kan er ook een groep medewerkers samen komen sporten bij een personal trainer in de studio en valt dit nog steeds onder bedrijfsfitness.
Ook coaching aan de medewerkers op het gebied van bijvoorbeeld voeding kan onder bedrijfsfitness vallen. Eigenlijk is het dus behoorlijk breed.
Waarom betaalt een bedrijf voor zijn medewerkers?
Je kunt je afvragen waarom een bedrijf zou willen betalen voor de fitheid van zijn medewerkers. De medewerkers kunnen toch zelf ook gaan sporten?
Uiteraard kan een medewerker zelf gaan sporten. Maar misschien ken je het zelf wel: je komt thuis na een drukke dag met werken en je bent helemaal moe. Je moet nog eten en je ploft thuis op de bank. Kom jij er nog uit jezelf van af om te gaan sporten? Als dat jou lukt, ben je goed bezig! Maar het is ook heel begrijpelijk dat iemand echt geen zin meer heeft als diegene zelf al helemaal moe is na zo’n drukke werkdag.
Op zo’n moment is het dus handig dat er zoiets als bedrijfsfitness bestaat! Wat namelijk wel vaak gebeurt hierbij, is dat er direct na werktijd gesport wordt. Bijvoorbeeld van 17.00 tot 18.00 uur. Daarna gaat de medewerker naar huis en hoeft deze zelf de deur niet meer uit die avond. Zo wordt sporten dus een beetje geïntegreerd in de werkdag, waardoor er gemiddeld veel vaker gesport wordt door de medewerker dan wanneer deze zelfstandig nog naar de sportschool zou moeten gaan.
Wat kosten zieke medewerkers een werkgever?
Volgens de websites van o.a. Zilveren Kruis en MKB servicedesk kost een zieke medewerker gemiddeld 200 tot 400 euro per dag voor een bedrijf. Dit kan dus flink in de papieren lopen! Een recente Finse studie over ziekteverzuim tijdens een looptijd van 14 jaar, concludeerde dat mensen die 3 of meer leefstijl risicofactoren hadden (hoge alcoholconsumptie, weinig fruit of groente inname, fysiek inactief zijn, roker of slecht slapen), zorgden voor een extra kostenpost voor de werkgever van €3266, vergeleken met die zonder risicofactoren.
Is er bewijs dat leefstijlrisico’s bij medewerkers ook voor meer ziekteverzuim zorgen?
In een studie gedaan door De Bortoli MM, Oellingrath IM, Fell AKM, et al. (2021) (1) werd geconcludeerd dat 20% van het lange termijn ziekteverlof toegeschreven kan worden aan ongezonde leefstijlfactoren. In een studie van Virtanen et al (2018) (2) werd geconcludeerd dat 15 tot 30 procent van het ziekteverzuim kan worden toegeschreven aan leefstijl risicofactoren. Ook is er gevonden dat medewerkers met overgewicht of obesitas 1,2 tot 1,3 keer meer kans hebben op ziekteverzuim dan mensen met een gezond gewicht. (3) (4) (5) Ook is er veel bewijs gevonden dat roken op zichzelf zorgt voor veel ziekteverzuim, bijvoorbeeld als gevolg van een slecht immuunsysteem door roken of door longproblemen (3) (4) (5). Het moge dus duidelijk zijn dat leefstijl wel degelijk veel effect heeft op het ziekteverzuim van medewerkers.
Conclusie: bedrijfsfitness loont!
We hebben dus gezien dat gemiddeld ongeveer 20 procent van het ziekteverzuim binnen bedrijven te wijten is aan leefstijlrisicofactoren. Dit is dus een behoorlijk hoog getal. Tel daarbij op dat een zieke medewerker gemiddeld PER DAG zo’n 200 tot 400 euro kost en tel uit je winst (of in dit geval verlies).
Bedrijfsfitness bij LevelFit Enschede kan al vanaf €196,- per maand. Hiermee kun je dus jouw medewerkers op allerlei gebieden fitter maken. Niet alleen met beweging maar dus ook op het gebied van voeding, roken, stress, etc. Alles is mogelijk bij ons in het kader van bedrijfsfitness.
Heb je nou interesse in fitness voor jouw bedrijf of wil je een keer zien wat wij zouden kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Vraag dan eens een try-out training aan via deze pagina en dan komen we vrijblijvend een keer langs om te kijken hoe wij jouw medewerkers fitter en gezonder kunnen maken.
Bronnen
(1) (De Bortoli MM, Oellingrath IM, Fell AKM, et al. Influence of lifestyle risk factors on work ability and sick leave in a general working population in Norway: a 5-year longitudinal study. BMJ Open 2021)
(2) (Burdorf A, Robroek S. Does lifestyle matter for sickness absence? Lancet Public Health 2018;3:e513–4. doi:10.1016/S2468- 2667(18)30211-1),
(3) Amiri S, Behnezhad S. Body mass index and risk of sick leave: a systematic review and meta-analysis. Clin Obes 2019;9:e12334.
(4) Weng SF, Ali S, Leonardi-Bee J. Smoking and absence from work: systematic review and meta-analysis of occupational studies. Addiction 2013;108:307–19.
(5) Troelstra SA, Coenen P, Boot CR, et al. Smoking and sickness absence: a systematic review a