Wat velen denken: als ik wil afvallen moet ik minder eten. Hieronder de uitleg over waarom dit zeker niet waar is en hoe jij meer kunt eten en toch kunt afvallen.

afvallen en te weinig eten

In de komende blogs gaan we een paar dingen bespreken waar veel misconcepties over zijn.

  1. Denken dat minder eten gelijk staat aan afvallen.
  2. Als ik geen trek heb, moet ik ook niet eten.
  3. Denken dat je met niet-snoepen veel resultaat gaat bereiken.
  4. Bepaalde producten als ‘’gezond’’ zien, terwijl deze dat helemaal niet zijn (en voorbeelden hiervan). En op welke dingen let ik als ik producten beoordeel op hoe gezond ze zijn?
  5. Denken dat je veel cardio training moet doen om af te vallen.

 

Vandaag bespreken we punt nummer 1:

Denken dat minder eten gelijk staat aan afvallen.

Allereerst, moge het volgende duidelijk zijn: om af te vallen moet je minder calorieën naar binnen werken dan je verbrandt. Simple as that. Dit is gewoon een simpel optelsommetje. Als ik in een uur twee taartjes eet, maar ik beweeg weinig en verbrand maar één taartje, dan gaat dat tweede taartje naar de opslag en daar krijgen we vetjes van 😉.

 

Dus: als jij 3000kcal op een dag weg bunkert (en ga maar eens tellen, daar zit je zo een keer aan), dan kon het wel eens handig zijn om wat minder naar binnen te werken per dag.

Maar als dit niet het geval is, let dan op. Houd eerst eens een keer een dag bij wat je eet en drinkt (en daar zijn hele handige apps voor). Let wel: voer dan ook ALLES in. En niet de kleine dingen zoals bak- en braadvetten of de melk in de koffie vergeten. ALLES moet je invoeren voor een reëel beeld.

 

Daarna kun je heel makkelijk berekenen wat jij binnen hoort te krijgen om op gewicht te blijven. Ga je daar onder zitten, dan ga je afvallen. MAARRR: ga je hier te ver onder zitten, dan gaat het mis!

 

Hoe zit dit dan met te weinig eten en niet afvallen?

Nou, heel simpel. Als een marathonloper tijdens de marathon onderweg niet bijtankt, valt deze om en stopt het lichaam met werken. Het lichaam heeft simpelweg wel energie nodig om te kunnen functioneren. De spijsvertering werkt bijvoorbeeld optimaal wanneer deze steeds een beetje nieuw (goed en vezelrijk) voedsel naar binnen krijgt. Elke keer als daar voeding binnen komt, weet de vertering dat deze aan het werk moet blijven.

 

Als je te weinig eet, dan stopt je vertering ook gewoon met optimaal werken. Want waarom zouden de darmen hard gaan werken als er toch niks te verteren valt? Als jij de hele dag op de bank ligt en helemaal niks doet, ben je aan het einde van de dag toch ook helemaal lam en futloos? Nou, zo denken de maag en darmen er ook over. Kortom: je moet ze wel een stimulans geven om aan het werk te blijven. En als jij al weken lang op 1000kcal per dag leeft en drie crackers en een stengel bleekselderij geeft aan je darmen, dan snap je wel dat jouw lichaam zal denken; ja maar daar ga ik niet voor aan het werk! Bekijk het!

 

Gevolg? Je vertering werkt nauwelijks. Je bent misschien in de eerste paar weken als een idioot afgevallen omdat je lichaam niks binnen kreeg. Maar na een paar weken loop je vast. Je valt niet meer af en je vertering werkt nog nauwelijks. Als je nu een keer uit eten zou gaan of veel zou eten, weet je verteringsstelsel helemaal niet meer hoe dit allemaal verwerkt moet worden. Want zo’n shitload aan voeding heeft het lichaam al een tijdje niet gehad, mensen!

Daarbij komt dat je moe en futloos bent. En je haren vallen uit en je nagels worden grauw. Oh, wat fijn, zo weinig eten #not. Wat uiteraard logisch is. Een auto kan ook niet eeuwig lopen op de reservetank. Jij ook niet op 1000kcal.

 

Dat wil niet zeggen dat af en toe een dagje ‘’vasten’’ (lees: 500-1000kcal eten) niet goed voor je is. Maar daarover een andere keer verder. Structureel 1000kcal is in ieder geval niet goed.

Eet voldoende om af te vallen.

Dus eet gewoon genoeg. Genoeg is uit te rekenen en per persoon verschillend. Dit is te berekenen met onder andere de Harris Benedict formule. Ben je zwaarder? Dan mag je in eerste instantie meer eten en kun je toch afvallen. Beweeg je dagelijks veel? Ook dan mag je meer eten dan iemand die stilzit. Dit wordt allemaal meegenomen in de Harris Benedict formule. Op deze website kun je berekenen hoeveel kcal jij mag hebben om op gewicht te blijven. In de regel ga je, om goed en rustig af te vallen, hier ongeveer 500kcal onder zitten. Vul de formule uiteraard wel eerlijk in om een verkeerde berekening te voorkomen!

 

Als jij op de berekende hoeveelheid kcal gaat zitten, daarbij goed eet en je gaat ook een klein beetje meer bewegen dan je al deed, garandeer ik je dat je gaat afvallen. Met goed eten bedoel ik voedzame producten eten waar je lichaam wat aan heeft. En niet een zak chocolade pinda’s weg kanen op een dag. Bij gezond eten hoort overigens gewoon een snoepje of een koekje, maar in beperkte mate. Als 95% van jouw dagelijkse voeding maar gezond en voedzaam is, mag je die andere 5% invullen met iets lekkers. En dan is het echt allemaal wel vol te houden, ook op de langere termijn!

 

En wat erg fijn is: je kunt gewoon afvallen zonder dat je vreselijke honger moet lijden. Je hebt daarbij de hele dag door voldoende energie om jouw taken te voltooien. Fijn toch? Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn, mits je gewoon GOED eet in plaats van WEINIG.

 

Benieuwd naar hoe dit voor jou kan werken?

Vraag gerust naar wat meer informatie over hoe ik jou hierbij kan begeleiden. Zo kun jij op een prettige, gezonde en haalbare manier gewoon rustig afvallen.

 

Vragen? Mail ze gerust naar info@levelfitenschede.nl!