Als ik geen trek heb, moet ik ook niet eten.

In de vorige blog heb ik benoemd welke punten we gaan  bespreken waar veel misconceptieTreks over zijn:

  1. Denken dat minder eten gelijk staat aan afvallen.
  2. Als ik geen trek heb, moet ik ook niet eten.
  3. Denken dat je met niet-snoepen veel resultaat gaat bereiken.
  4. Bepaalde producten als ‘’gezond’’ zien, terwijl deze dat helemaal niet zijn (en voorbeelden hiervan). En op welke dingen let ik als ik producten beoordeel op hoe gezond ze zijn?
  5. Denken dat je veel cardio training moet doen om af te vallen.

 

In de vorige blog hebben wel besproken hoe minder eten staat in relatie tot afvallen.

In deze blog gaan we ons focussen op nummer 2: als ik geen trek heb, moet ik ook niet eten.

 

Geen trek betekent niet eten.

Laten we beginnen met dit: meestal is dit een punt dat zeker waar is. Veel mensen eten gewoon te veel en hebben daardoor geen trek, maar eten wel door o.a. hun suikerverslaving. Dan eet je simpelweg te veel en aan het einde van de dag heb je zo een calorie overschot, waardoor je dus aan zal komen.

 

In veel gevallen is het echter ook zo dat men juist te weinig eet. En bij te weinig eten, komt je vertering gewoon slecht op gang. Sommige mensen zeggen dat dit een fabel is, maar in de praktijk merk ik heel vaak dat dit gewoon waar is.

Nou zijn er uiteraard meerdere factoren die invloed uitoefenen op jouw verteringssnelheid, zoals vezelinname. Maar vandaag leggen we even de focus op voldoende eten.

 

 

Geen eetlust.

Veel mensen hoor ik zeggen: maar ik eet al heel weinig. En als ik dan vraag naar of ze ook hongergevoel hebben gedurende de dag, is het antwoord bijna altijd ‘’nee’’.

 

Hoe dit komt? Simpel. Als jouw lichaam niet geconditioneerd is op regelmatig eten, gaat jouw lichaam ook z’n best niet meer doen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor trainen. Als jij jouw spieren niet regelmatig een trainingsprikkel geeft, gaan ze zeker niet meer doen dan nodig is en zullen ze dus ook niet groeien.

 

Jouw maag en darmen kun je ook zien als een trainbare spier. Eet je regelmatig, dan blijven deze ook regelmatig aan het werk. Zo niet, dan gaan zij ook gewoon een tandje minder werken. Voor meer uitleg hierover adviseer ik je om mijn vorige blog ‘’afvallen en te weinig eten’’ te lezen.

 

Nu haken we hier op in. Als jouw vertering slechter werkt, zal deze jou ook minder snel een hongersignaal doorgeven. Hierdoor ervaar jij gedurende de dag geen of minder trek, omdat jouw lichaam gewoon weinig energie verbruikt en dus ook om weinig energie vraagt. Maar is dit dan wel goed?

 

We weten allemaal dat je een calorie tekort moet hebben om af te vallen. Maar een te groot tekort kan dus tegen ons werken. Bij een te groot tekort is er dus vaak sprake van weinig hongergevoel en dus blijvend (te) weinig eten.

In dit geval blijf je dus steeds te weinig eten, waardoor jouw vertering gewoon niet optimaal werkt.

 

”Maar ik wil juist geen hongergevoel omdat ik dan wil eten”, hoor ik sommigen van jullie nu al denken.

Ja, dit is dus juist de bedoeling! Jouw lichaam moet weer leren signaleren wanneer de energie op is en wanneer het weer gevoed moet worden. Uiteraard krijg je dan meer trek, maar dat is het hele punt nou juist! Als jij maar zorgt dat jij op die momenten van trek een normale, goede maaltijd eet, is er niks aan de hand. Zo hoef je dus ook niet bang te zijn voor een hongergevoel en kun je dit gevoel juist gaan omarmen.

 

Trek is dus een goed teken. Eet bij trek goed voedsel en je zult zien dat dit je heel goed zal doen!

 

Hoe krijg ik weer trek?

 

Simpel. Ga rustig aan eens wat meer eten gedurende de dag. Bouw dit gewoon rustig op. Eet wel gezonde dingen en zie dit niet als een excuus om lekker te gaan snoepen! We willen het lichaam voeden met goed eten en niet belasten met troep.

 

Probeer op een dag 5 maaltijden te eten en zorg dat je de portiegrootte zo gelijkmatig mogelijk verdeelt. Eet in elke maaltijd vezels (dagelijks aanbevolen is 30-40 gram vezels totaal), eiwitten en als het kan goede vetten en koolhydraten.

 

Probeer dit maar eens twee weken lang en zie wat voor wonderen het zal verrichten voor jouw vertering en jouw energieniveau!

 

Buitenkansje voor jou.

Geloof je me niet of wil je het zelf ervaren?

 

Neem dan contact met mij op en dan krijg jij een schema van mij met een forse korting (benoem even dat jij mijn blog hebt gelezen en je krijgt 50% korting) en dan gaan we samen kijken naar wat meer eten en meer honger creëren voor jou teweeg kan brengen!